TM 102HI műszaki leírás

 

 

Műszaki Információ

 

 

A TM 102HI hőhídmentes profilrendszerről

 

   

 

 

 

Bevezetés

A TM 102HI rendszer az energiatakarékos és passzív épületek számára készült. Ez a rendszer közüzemi épületekben és lakóépületekben is használható. Ez egy fejlett alumíniumprofilrendszer, melyet olyan modern típusú ablakok, ajtók és kijelzőablakok gyártására használnak, amelyek magas hőszigetelő tulajdonságokat igényelnek. A szárny modern szerkezete, a kerethez képest ferde szigetelővel, lehetővé teszi a profilon belüli erőhatások hatékony eloszlását. A fentieknek köszönhetően rendkívül tartós profilok gyártása volt lehetséges, és ez lehetővé tette a nagy méretű és jelentős súlyú szerkezetek kialakítását. Ennek a rendszernek a részeként az üvegezés széles skáláját kínáljuk, valamint a piacon elérhető két- vagy háromkamrás üvegtáblák beszerelésének lehetőségét.

A TM 102HI rendszer alapján kialakítható a panelajtó – a legjobb minőségű bejárati ajtó az egy- vagy többcsaládos házak számára.

A TM 102HI megfelel a legyártott termékek tartósságára, minőségére és esztétikájára vonatkozó legmagasabb követelményekre. Az erős és tartós szerkezetek korlátozzák a hideg levegő belépését az épület belsejébe télen, és védelmet nyújtanak a túlzott hő ellen nyáron. 

 

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ÉS INFORMÁCIÓ A KATALÓGUSRÓL

 

 

1.      A katalógus áll:

·         ebből az útmutatóból

·         műszaki információból az alumínium megmunkálásával és a YAWAL TM 102HI rendszerrel kapcsolatban

·         a YAWAL TM 102HI rendszer profiljainak, kiegészítőinek, csatlakozásainak és szerkezeti elhelyezkedéseinek részletes rajzaiból

 

2.      Az oldalak számozásának az elve

Minden oldalszám három, pontokkal elválasztott számsorból áll. Az első sor jelzi az a rendszer számát, a második jelöli a katalógus fejezetét, míg a harmadik az adott oldalszámot a fejezeten belül.

Az oldalszámok között az alábbi kapcsolat megállapítható:

1 < 2 < 3 < … < 8 < 9 ,

11 < 2 ; 111 < 2 ; 1999… < 2 ; 119 < 12 ; 469 < 47 ; stb.

 

3.      A katalógus frissítése

A katalógus rendszeresen kell, hogy frissítve legyen. Az oldalszámozás módja lehetővé teszi további oldalak beillesztését anélkül, hogy más változtatásokat eszközölni kellene a katalógusban.

 

4.      A katalógus használata

A YAWAL S.A. katalógusát az anyagok naprakész árlistájával érdemes használni.

 

5.      Gumi kiegészítők

A katalógusban megjelenő összes gumi kiegészítő méretei a sajtolt gumira vonatkoznak.

 

6.      A profilok számozásának az elve

A profilok száma három, pontokkal elválasztott számsorból áll. Az első sor(két számjegy) jelzi a rendszer számát, a második(öt számjegy) a profilcsoportot és a harmadik(egy számjegy) a profil színét.

 

7.      A kiegészítők számozásának az elve

A kiegészítők száma három, pontokkal elválasztott számsorból áll. Az első sor(három számjegy) jelöli a kiegészítő beosztását funkció tekintetében, a második(négy számjegy) a jellegét és a harmadik(egy számjegy) a színt.

 

8.      Az ablak és erkélyajtó készítés elvei

·         A szerkezet nézete

·         A szerkezet rajza mindig kívülről mutatja az alumínium szerkezetet 

·         A szárny nyílási irányának a jelölése

befelé nyíló kifelé nyíló

                                                                                                                                              

 

                                                                                                                          

 

 

·         Ablaktípusok jelölése

fix, nem nyitható

egy szárnyú, zsanérok a jobb oldalon

 egy szárnyú, zsanérok a bal oldalon

bukó, zsanérok alul

bukó, zsanérok felül

bukó-nyíló, vagy nyíló-bukó

 

 

kétszárnyú, nyíló

kétszárnyú, bal szárny bukó-nyíló, jobb szárny nyíló

 kombinált (példa)

 

 

 

 

A katalógus Építmények fejezetében a jellegzetes, leggyakrabban használt szerkezetet elkészítése látható. Más esetekben a Szegmensek fejezet rajzaiból érdemes dolgozni.

 

 

 

9.      A tartozékok kiválasztásának elvei

 

Ha egy tartozéknak azonosítója egy ’x’-et tartalmaz (pl. 108.x101.6), akkor a tartozékot a tartozékok naprakész árlistájából kell kiválasztani. A Tartozékok fejezetében ennek a katalógusnak csak azok a darabok jelennek meg amik a leggyakoribbak egy adott rendszerhez. A többi tartozékot a legnaprakészebb Tartozék katalógusban lehet megtalálni.

 

 

10.      A katalógusban használt színkódok

 

Szín kód

Jelentés

Megjegyzés

0

nyers

profilokra és tartozékokra vonatkozik

1

eloxált alumínium

eloxált profilokra és tartozékokra vonatkozik

2

akármilyen

3

fehér, RAL 9016

festett profilokra és tartozékokra vonatkozik

4

barna, RAL 8019

5

fehér

tartozékok színei

6

fekete

7

fa mintázat

profilokra vonatkozik

8

kétszínű

profilokra és tartozékokra vonatkozik

9

akármilyen szín, RAL vagy más

festett profilokra és tartozékokra vonatkozik

 

 

11.      Profilok rendelésének elvei

 

·         szabvány hosszúságú profilok olyan mennyiségben, amit a gyártó meghatározott az árlistában

 

·         nem szabvány hosszúságú profilok a Vevőszolgálattal megegyezett mennyiségben

 

 

 

A YAWAL TM 102HI műszaki leírása

1.)      Műszaki paraméterek

 

1.1  Hőátadási együttható

A rendszer profilok hőátadási együtthatójának (Uf) kiszámítása a PN-EN 10077-2 szabvány alapján történik.

A teljes szerkezet hőátadási együtthatójának (U) kiszámítása a PN-EN 10077-1 szabvány alapján történik, míg a homlokzatba épített ablakok és ajtóknál a PN-EN ISO 12631 szabvány szerint történik a számítás.

 

1.2  Hangszigetelés

Hangszigetelési tényezők , Rw (C, Ctr), RA1 és RA2 a beépített üvegtől függ. PN-EN 14351-1+A1 – B melléklet alapján az Rw hőszigetelési tényező meghatározható ablakokhoz, táblázatba szedett értékek alapján (B.3 táblázat) a következő egyenlettel: Rw < 39 dB vagy Rw + Ctr < 35 dB. Magasabb értékekhez teszteket szükséges végezni, vagy a Yawal S.A.-nál elérhető teszteket használni.

 

1.3  Méretek

A méretbeli eltérések nem léphetik túl a következő értékeket:

·         a keret méretbeli eltérései nyílásnál
+/-2mm – keretméret 1 méterig
+/-3mm – keretméret 1 méter felett

·         méretbeli eltérés a szárny és a keret között megengedett távolságban: +/- 1mm
A keret ellentétes elemei között a hossz különbség nem haladhatja meg 1mm-t 1 méterig és a 2mm-t 1 méter felett.
A keret és a szárny közötti átlóknál a hossz különbség nem haladhatja meg a 2mm-t 2 méterig és a 3mm-t 2 méter felett.

 

 

2.) Anyagok és technológia

 

2.1 Alumínium profilok

 

Az alumínium profilok az EN AW-6060 alumínium ötvözetből készülnek a PN-EN 573-3 szerint, T66 feltétel a PN-EN 12020-1 szerint. A méretek toleranciája a PN-EN 12020-2 szabványt követi. Az profilok felszíneit egy olyan eloxált oxid bevonat vagy poliészterpor bevonat védi, ami megfelel a Qualanod vagy a Qualicoat követelményeinek.

 

 

2.2 Hőszigetelt műanyag stég

 

A tokokhoz és ablakszárnyakhoz használt profilok két alumínium kamrából állnak össze amiket olyan hőszigetelt műanyag stég köt össze ami a DIN 16941 T.2 szerint PA 6,6 GF25 üvegszállal megerősített poliamidból áll. A szakítószilárdságból adódó kapcsolódási kapacitás megfelel a PN-EN 14024 szabványnak.

 

 

2.3 HI szigetelő betétek

 

A hőszigetelők között poliuretánból(PIR) készült szigetelő betétek vannak. Továbbá, polietilénből(PE) készült betétek vannak a keret és az üveg, illetve az ablakszárny és az üveg között.

 

 

2.4 Tartozékok

 

A profilrendszer sarokcsatlakozásai tartozékai alumíniumból, vagy korrózióálló acélból készülnek.

 

 

2.5 Tömítések

 

A rögzítő tömítés ami az üvegtáblát a szárnykeret vagy erkélyajtó hornyába rögzíti, EPDM szintetikus gumiból vagy TPE hőre lágyuló elasztomerből készül, mind a kettő megfelel a PN-EN 12365-1 követelményeinek.

 

 

2.6 Vasalatok

 

Az vasalatoknál figyelembe kell venni az ablakszárny állandó súlyát, a működési súlyát és az ablakszárny méreteit. A vasalatokat a gyártó utasításainak, vagy az ellátó által biztosított dokumentáció alapján kell beszerelni.

 

 

2.7 Csatlakozók

 

A csavarok, szegecsek, szegecsanyák, anyák stb. amik összekötik az alumínium szerkezetek alkatrészeit, rozsdamentes vagy galvanizált acélból készülnek.

 

 

2.8 Üvegtáblák és kitöltések át nem látszó részekhez

 

A rendszer átlátszó részei hőszigetelt üveggel vannak üvegezve. Az üveg paramétereit úgy kell kiválasztani, hogy a szerkezettel szemben támasztott termikus és akusztikus követelmények teljesüljenek.
Az át nem látszó részek kitöltései lehetnek laminált alumínium vagy rozsdamentes panelek, korrózióellenes bevonattal, feltöltve poliuretán habbal, kiterjesztett polisztirén vagy kemény ásványgyapot vagy más hullámlemezekből készült tömés.

 

 

3.) Technológiai információ és tanács

 

3.1 A szerkezet legyártása

 

3.1.1 Sarokkötések

 

A profilokat alumínium sarokelemek, osztóborda bekötők és kiegészítő tartozékok kapcsolják össze. A sarki kapcsolatokat az alumínium profilok préselésével, szegecselésével és hajlításával hozzák létre. Minden sarokelem és profil be kell hogy legyen ragasztva egy speciális kétkomponensű ragasztóval a kapcsolat még erősebb legyen.

 

3.1.2 Üvegezés

 

Az üveget és más kitöltéseket belülről kell beszerelni. Rá kell őket dőlteni a műanyag üveg alatti ékekre, majd belülről lezárni üvegszorító lécekkel. Az üveg alatti ékek közvetítik az üvegpanelek súlyát az ablak vagy erkélyajtó profilokra.
Javasolt, hogy a kitöltési méretek 12mm-el kisebbek legyenek mint az alumínium profilok által létrehozott üveg alatti hely.
Javasolt az üveg alatti üres teret arra használjuk hogy kiékeljük a teljes szerkezetet. Ez azzal érhető el hogy az üvegtáblákat megfelelően elrendezett üveg alatti ékekkel és műanyag betétekkel zárjuk le.
A kitöltések elérhető vastagságai, az üvegezési gumik választéka és a rögzítő tömések részletezve vannak ezen katalógus Szerkezetek fejezetében.
Az üveg alatti ékek és betétek ajánlott elrendezése az alábbi ábrán láthatóak:

 

 

 

Az ajánlott összeállítási eljárás lehetővé teszi az üvegezés súlyának az egyenletes eloszlását és megelőzi a szerkezet torzulását.
A szigetelések és üveglécek üvegvastagság tekintetében való kiválasztására vonatkozó elvek ennek a katalógusnak egy későbbi részében találhatóak meg.

 

3.1.3 Szigetelések – szigetelések javítása

A YAWAL TM 102HI rendszer szerkezeteinek szigetelése EPDM vagy TPE gumiból készült szigetelésekkel van megoldva.
A profil és a kitöltés közti hely szigetelésére üveg alatti tömítést és rögzítő tömítést használnak. Három szigetelést használnak az ablakszárny és a keret közti hely leszigetelésére. A belső szigetelés(középső) folyamatos kell hogy legyen, a sarkoknál 45°-ban bevágva és ragasztóval csatlakoztatva. A belső szigetelés(akusztikus) folyamatos kell hogy legyen, a sarkoknál behajlítva úgy hogy az ablakszárny függőleges hossza mentén középen legyen a kapcsolat, vagy a sarkoknál 45°-ban bevágva és ragasztóval csatlakoztatva. A külső szigetelés folyamatos kell hogy legyen, a sarkoknál behajlítva vagy 45°-ban bevágva. Figyelembe véve hogy a tömítések idővel zsugorodhatnak, ajánlatos a szerkezetnél megengedhető legnagyobb méretre vágni őket. A tömítéseket ragasztóval vagy vulkanizációs folyamattal kell összekapcsolni.

3.1.4 Vízkivezető- és szellőző nyílások

Az ablakszárnyak alsó, vízszintes részeiben és az ablakkeret aljában vízkivezető nyílásokat kell készíteni amik arra szolgálnak hogy elvezessék az esővizet ami beszivárgott az üvegezés hornyaiba. Legalább két nyílásnak kell lennie egy elemen, egymástól legalább 600mm-re. Mindegyik furat legalább 50mm2 kell hogy legyen. Az ablakszerkezet felső részében 6mm-es szellőzőnyílásoknak kell lenni, ugyanolyan távolságra egymástól mint a vízkivezető nyílásoknak.

3.1.5 Szellőző furatok

Ahhoz hogy meglegyen az a = 0.5 ÷1.0 m3/(m·h·daPa2/3 ) levegő beszivárgási tényező, szellőző furatokat kell kialakítani az ablakszárny felső vízszintes hornyaiban futó szigeteléseket keresztül. A bevágásoknak egy ’labirintust’ kell alkotniuk a három hornyon keresztül a következő módon:

 

a)      egyszárnyú ablak:
középső szigetelés – egy ponton, az ablakszárny közepénél
belső szigetelés – két ponton, az ablakszárny sarkaitól legalább 5 cm-re a függőleges oldalakkon

b)      kétszárnyú ablak:
középső szigetelés – két ponton, a szárnyak közepeinél
belső szigetelés – két ponton, az ablakszárnyak sarkaitól legalább 5 cm-re a függőleges oldalakkon

c)      kétszárnyú ablak(toló):
középső szigetelés – egy ponton, az ablakszárny közepénél
belső szigetelés – két ponton, az ablakszárny sarkaitól legalább 5 cm-re a függőleges oldalakkon

 

3.2 Alumínium érintkezése más anyagokkal

3.2.1. Fémek és ötvözeteik

Az alumínium és más fémek vagy ötvözeteik kontaktpontjainál létrejövő elektrokémiai jelenség alumínium oxidációt okoz. A korrózió különösen gyorsan történik magas páratartalom mellett. A fentiekből kifolyólag az alumínium mindig el kell, hogy legyen választva a többi fémtől egy szigetelt réteggel. A fentebb említettek nem vonatkoznak a rozsdamentes acélra, ami nem okoz korróziót az alumíniummal való érintkezés során.

3.2.2. Más anyagok

Mész, cement és más egyéb építkezési agyagok káros hatással lehetnek az alumíniumra, különösen magas páratartalom mellett. Helyrehozhatatlan kárt okozhatnak a profil és a tartozék felületében. Továbbá a faanyag, függően a fajtától és a használt védelemtől felszíni korróziót okozhat az alumíniumban.

 

3.3 Profil tárolás

Az alumínium profilokat száraz helyen kell tárolni, óvva őket attól, hogy más fémekkel kapcsolatba kerüljenek. A legelőnyösebb papírdobozban, vízszintes polcokon, fával és gumival lefedve tárolni őket. A profil rétegek el kell, hogy legyenek választva puha fából készült távtartókkal, vagy valamilyen másik, hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyaggal. A támpontokat úgy kell elrendezni hogy a profilok ne tudjanak maradandóan eldeformálódni.

 

3.4 Profil vágás és megmunkálás

Abszolút hűség a műszaki utasításhoz garantálja a YAWAL S.A. profilok magas minőségét.
A következő szükséges:

·         kiélezett eszközök használata

·         a sérült fűrészlapok azonnali cseréje

·         a gépek és az összeszerelő asztalok szintezése

·         a szervómotorok és nyomástartó szerelvények jól működő állapotban tartása

·         a profilok és a kapcsolódó elemek szilikonnal való borítása a kapcsolódásnál

·         különös odafigyeléssel megmunkálni és kezelni a profilokat

 

3.5 Késztermékek

A késztermékek tárolásánál és szállításánál szükséges:

·         a szerkezet fóliába, kartonba vagy hungarocellbe való csomagolása

·         a sarkok, kilincsek, zárak stb. megóvása

·         a szerkezet törékeny elemeinek megerősítése

·         speciális kereten való tárolás

·         a kész szerkezetek egymástól való elkülönítése

 

3.6 A szerkezet helyszínen való beépítése

A YAWAL S.A. rendszerek szerkezeteinek a beépítése magába foglalja a keret falhoz valórögzítését. A keret rögzítése korrózióellenes bevonattal ellátott acél csatlakozókkal történik. A csatlakozók kiválasztása az előrelátható terheléstől és a fal anyagától függ. A műszaki dokumentációban lévő gyártói irányelveket is számításba kell venni a csatlakozók kiválasztásánál.
Ablakok és ajtók összeszerelésénél az irányelvek amiket az Instytut Techniki Budowlanej(Épülettechnológiai Intézet) leírt:
„Építési munkák végzésének műszaki feltételei és elfogadása. B rész: Befejező munkák. 6. könyv: Ablakok és erkélyajtók beépítése.”

 

4.) Természetvédelem

A YAWAL S.A.-ban foglalt termékek környezetbarátok. Ezen anyagok többsége újrahasznosítható, különösen amiatt, hogy helyi és globális szinten is hatalmas az igény az alumínium és acél hulladékra, így az újrahasznosítási technológia folyamatosan fejlődik.
Ebből kifolyólag:

·         az alumínium profilok és a gyártási törmelékük (szilánkok, metszetek, profil szakaszok) 100%-ban újrahasznosításra kerülnek

·         formázott és öntött poliamid elemek 100%-ban újrahasznosításra kerülnek

·         folyamatos és TPE szigetelések 100%-ban újrahasznosításra kerülnek

·         rozsdamentes és saválló acél hulladék 100%-ban újrahasznosításra kerül

·         az EPDM szigetelések a tudomány mai állása szerinte nem újrahasznosíthatók. Ezek a YAWAL S.A. termékeinek egy nagyon kicsi százalékát teszik ki.

 

5.) Erőszámítások

 

A profilokat a katalógusban található erőszámítások és adatok alapján érdemes kiválasztani. A számításokat az adott országban érvényes szabványok, előírások, rendeletek és javaslatok szerint érdemes elvégezni, különös figyelemmel a szélteherre, holtsúlyra és a vázkitöltések súlyára.
Az alábbi ábrákon a leggyakoribb ablakszerkezeteket szélterhelése látható. Ezek a területek háromszög vagy trapéz formában jelennek meg, amelyeknek az alapjai a terhelt ablakelemek.

1. ábra:   egyszárnyú ablakok terheltsége

 

              a, b) terhelési területek olyan ablakoknál ahol a magasság nagyobb mint a szélesség
              c, d) terhelési területek olyan ablakoknál ahol a magasság kisebb mint a szélesség

 

2. ábra: osztásos ablak terheltsége

 

              a) egyszerűsített ábra
              b) szárnykapcsolódást mutató ábra (F erő – merőleges az ablakra)

 

3. ábra Fix vagy mozgó ablaktok terheltsége

 

 

 

A tehetetlenségi nyomatékok (Ix és Iy) kiszámítása a szélnyomás által okozott terhelésből.

a) trapéz alakú terhelési területnél:

b) háromszög alakú terhelési területnél:

 

ahol:
Ix – a profil szükséges tehetetlenségi nyomatéka (cm4)
q – Wnetto *B – maximum teher 1 cm profilhosszon (N/cm)
Wnetto – szélteher – teljes szélnyomás (Pa), a PN-EN 1991-1-4 alapján számolva
B – terhelés szélessége (cm)
L – terhelés íve (cm)
E – a nyúlómodul rugalmassága ((N/cm2) alumíniumnál 7000 kN/cm2)
fmax – maximum megengedhető profil elhajlás (cm)

 

 

c) a kitöltés súlyából adódó tehetetlenségi nyomaték megállapítása

 

ahol:
L – tábla szélessége (cm)
H – tábla magassága (cm)
a – a profil sarkától az üveg alatti távtartó közepéig vett táv (cm) – 15 cm-nek kell feltételezni
F – a tábla súlya által gyakorolt erőhatás:

ahol:
g – tábla vastagság (cm)
Y – a táblára ható gravitáció (N/cm3) – Y- 0.025 N/cm3-nek kell feltételezni

A kitöltés súlya által okozott terheléshez szükséges tehetetlenségi nyomaték (Iy):

ahol:
F – a tábla súlya által gyakorolt erőhatás – a korábbi formula alapján
E – a nyúlómodul rugalmassága – 7000 kN/cm2
fmax – maximum megengedhető profil elhajlás – 0.3 cm
a – a kitöltés támpontja és a profil vége közti távolság (cm)
L – tábla szélessége (cm)

 

 

 

 

Ablakbordához példaszámítások
L = 200 cm – az ablakborda hossza (ablakmagasság)
B1 = 120 cm – az ablakborda baloldali felületének a hossza
B2 = 120 cm – az ablakborda jobboldali felületének a hossza

1. lépés – a teljes szélnyomás kiszámolása naprakész szabványok alapján
            pl. feltételezzük: Wnet = 600 Pa

2. lépés – a szükséges tehetetlenségi nyomaték Ix_B1
            Ix_B1 = 13,8 cm4

3. lépés – a szükséges tehetetlenségi nyomaték Ix_B2

            Ix_B2 = 16,9 cm4

4. lépés – az ablakborda teljes szükséges tehetetlenségi nyomatékának kiszámítása (Ix)

             Ix = Ix_B1 + Ix_B2 = 30,7 cm4

5. lépés – olyan profil kiválasztása, ami megfelel a Yawal S.A. dokumentációban meghatározott elvárásoknak.

 

 

A YAWAL S.A. profilokból készült alumíniumszerkezetek számításairól részletesebb információt a cég Műszaki Részlegétől lehet kérni.

 

 

 4. Táblázat: az ábra a nyíló, nyíló-bukó ablakszárnyak és erkélyajtók minimum illetve maximum méreteit mutatjaA fenti ábrát az vasalati katalógusában található vasalatok kiválasztására szolgáló számításokkal együtt kell figyelembe venni.

 


6.) A légköri tényezők hatása a profilokra

A sötét és matt színekre festett szerkezetek hajlamosak elhajolni. Ez egy természetes jelenség, amit a profil felszínére ható feszültségek különbsége okoz. A fentebb említett hatás csökkentése érdekében javasolt olyan profilokat használni, amelyek el vannak látva BISOLAR távtartókkal amik elvezetik a hőt a profilokról.